Att resa med tåg är ett ypperligt sätt att se värden med egna (och kanske nya) ögon. Det är otroligt smidigt, oftast bekvämt och ett hyfsat snabbt sätt att ta sig fram. Tågsystemet funkar bra och det är oftast lätt att ta sig till och från olika stationer. Ofta finns det vänlig tågpersonal om man skulle behöva hjälp med något under turen eller ha information om nästkommande station. Ett tips är att gå in på www.interrailnet.com där man bland annat kan se den tid det tar mellan två städer i hela Europa, och sen med hjälp av den kunna planera sin resa på ett lättare sätt.

Tågnätet över Europa är otroligt stort och organiserat och man kan inte direkt jämföra det med att åka tåg i Sverige. För i Europa möts man i vissa städer av kolossala byggnadsverk till tågstationer. Man kan säga att bara det är en sevärdhet på hög nivå. Vi tänker då främst på Europas största tågstation Berlin Hauptbanhof som man garanterat kan tillbringa lång tid på att bara titta och förundras över byggnadsverket. Men även en av stationerna i Budapest är riktigt minnesvärd eftersom det där kändes som om man åkte in i ett museum eller en antik byggnad.

Bra att tänka på hemma är att ha förberett sig lite med tågtider och så man är lite förberedd på vad som komma skall. Eftersom engelskan kan vara sisådär i vissa länder kan det vara bra att kunna peka på alternativet. Ofta är det bara att gå på tåget och visa upp ditt Interrail pass som biljett. Men man ska komma ihåg att vissa tåg dessutom kräver en platsreservation och tar ut en avgift för detta. Det är ingen smärtsam summa (brukar ligga omkring 5 Euro) och tas oftast ut i samband med långa anslutningar utan byten. Dessa tåg markeras ofta med ett C (compulsory) på tidtabeller. Är man osäker är det bara att fråga på stationen. Man skall tänka på att vara i god tid på tågstationerna, framförallt om de är stora för det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Ett missat tåg är ju ingen höjdare. En annan sak man kan tänka på är att om man vill ha med något att äta på vägen kom ihåg att köpa det innan ni kliver på tåget, för det är ofta väldigt dyrt att handla ombord.

Om InterRail och Priser

Det är lämpligt att skaffa sig ett Interrailpass när man skall åka så mycket tåg i Europa. Interrailpasset vi köpte gällde i nästan alla Europas länder och man får betala cirka 3000 sek för ett pass som är giltigt i 22 dagar. Mer aktuella priser och giltiga områden finns på Interailnet.com och SJs hemsida.Med passet kan man också åka fritt på vissa båtturer runt om Medelhavet. Det kostar dock en liten summa extra för att reservera platser på de flesta tågen.

Att boka sittplats är något vi kan rekommendera på längre sträckor under högsäsong då det kanske inte är så skönt att behöva byta runt och kanske till och med bli tvungen att stå. Under vissa anslutningar är sittplatsreservation till och med obligatoriskt. Man kan alltså köpa pass för hela Europa som vi gjorde men man kan också avgränsa sig till vissa områden och tidsperioder. InterRail Global Youth är det vanligaste passet. Det finns i olika varianter: 15 dagar obegränsat resande kostar 298 euro. 22 dagar obegränsat resande för 329 euro, 1 månad obegränsat resande för 422 euro, 10 dagar varav fem resande kostar 175 euro eller 22 dagar med 10 dagars resande för 257 euro. InterRail Global Youth passen gäller för 2nd class i nästan alla länder runt om i europa. Som "Youth" travellers räknas de resande som är från 12 år och upp till 25 år gamla. Ett alternativ till Global Pass är OneCountry passen. Att resa med ett OneCountry pass kostar från 36 euro till 125 euro, beroende på land. För mer information se Interrailnet.com Alla interrail kort kan du köpa på interrails hemsida eller hos SJ. Viktigt är också att man absolut inte glömmer det nationella passet eftersom man passerar många landgränser kan man behöva visa upp dessa vid eventuell kontroll.