"Det skall börjas i tid" är ett talesätt som passar in bra när det gäller att planera en tågluff. Fast det beror ju såklart på hur planerad man egentligen vill ha sin rutt. Vissa vill åka "dit vägarna bär en" och vissa vill ha en helt spikad plan. Det är självklart upp till var och en hur man vill göra men det bästa tror vi nog är att kombinera grov planering med fantasifulla infall.

Resmål och pengar

Ett bra tips är att innan resan tänka på var man vill åka, åtminstone i runda slängar. Sen om det läggs till eller tas bort ett planerat resemål är det väl inte hela världen. Man måste lägga upp en budget, i stora drag planera hur mycket man har tänkt göra av med per ställe och vad man tänkt lägga pengarna på. Man bör då räkna in att vissa länder är dyrare än andra och av egen erfarenhet kan vi också försäkra att i vissa städer kan man vilja lägga en hel del pengar på shopping och övriga nöjen... Vi räknade med att spendera ca 500 kr /dag. Något som vi höll ganska bra. Efter halva resan hade vi en dagsbudget på 200 spänn dagen. Då hade vi främst rest i öst och väst väntade... Man kan med lite knep sänka sina kostnader, vi bokade några hotell i städer som vi skulle besöka tidigt på resan hemifrån ett tag i förväg, vi lagade egen mat, och gick mer än vi åkte tunnelbana. För att minska utgifterna, tänk på VAD du lägger pengarna på men var inte dumsnål. Man ska ha kul också!

Tågtider och boenden 

Man bör också kolla upp viss information innan man åker. Vi tänker då främst på tågtider. Av egen erfarenhet kan vi lova att det inte alltid är jättelätt att på knagglig engelska förklara att man vill se många olika förslag på tåg och kanske eventuell anslutning till dessa. Framförallt inte i länder som exempelvis Tjeckien och Ungern där alla inte alltid pratar förstålig engelska. Det är även väldigt bra att tänka på förslag på boenden och telefonnummer till dessa. Det är alltid bra att ha ett par boendemöjligheter på varje ställe eftersom att det under högsäsong kan vara ganska svårt att fixa ett prisvärt boende på populära orter. Läs mer under Boende

Det kan även vara skönt att ha kollat upp sevärdheter som man vill kolla på för det är kanske inte så kul att komma till en ny stad utan någon som helst aning om vad man skall se på den korta tiden man kan tänkas vara där.

Packning 

En förberedelse som måste göras hemma och med en del tanke bakom är packningen. Man skall ha rätt väska och med rätt väska menar vi bra storlek, rymlig menframförallt bekväm att bära. Fråga om hjälp när du köper en. Det är en hel vetenskap! Ett tips är att man skall ha med sig kläder som är utslitna och gamla, för lita på oss du kommer vilja slänga vissa alltför svettiga och lortiga plagg efter vägen. Kanske även packa med lite knäckebröd eller godis om hungern börjar göra sig påmind och man är långt ifrån närmaste affär. Kolla in vad som kan vara bra att packa ner inför en tågluff.