Vi spenderade några dagar i Köpenhamn och på hemvägen funderade vi; varför åker man inte till Köpenhamn oftare? 

Denna, förhållandevis, lilla stad erbjuder massor med fin arkitektur, design, mat och öl. Vi gick tills vi fick ont i fötterna och åt så mycket som vi bara kunde. Åkte hem med känslan av att det fanns så många restauranger, barer och caféer vi inte hunnit med. Kunde vi ha ätit fler gånger per dag månne...?  

Här är våra bästa tips: 

Mat och dryck 

 • Drick Mikkeler öl. Vi besökte Mikkelers två pubar i stan, Mikkeler Bar och Mikkeler & friends. Båda lagomt mysiga. Obs, ej spons. 
       
 • Besök också Nørrebro bryghus. Lite finare men ändå mer coolt än elegant. Servicen var bra, inredningen industriell och ölen god. Maten sades också vara en hit men vi hade ätit på Laudromat cafe precis innan. Laundromat är ett tvätteri, cafe, pub och restaurang. Här kan man lämna in tvätten och ta en bit god mat samtidigt. Eller låna en bok. Eller titta ut genom fönstret och spana på förbipasserande. 
 • Grød - En restaurang som endast serverar gröt. Till frukost, lunch och middag. Vad sägs om gröt med kyckling, ingefära, koriander och annat mumsigt? Finns på två ställen i stan, Jægersborggade och Torvehallerne. 
 • Frukost på Kompa 9 som erbjuder ekologiskt kaffe, snygg inredning, en öppen brasa, fritt wifi och goda smörgåsar. 
 • Drick kaffe från The Coffee Collective. Fairtradekaffe i oändligt olika varianter och smaker. Finns på Jægersborggade och även det i torvehallerne. 

Shopping  

 • Illums bolighus och HAY. Är du ute efter design är detta två affärer på Ströget där du kan spendera TIMMAR.  
 • Design på Jægersborggade. En hel gata med konstnärer, keramiker, vintagebutiker och annat smått och gott. Läs mer om vilka butiker och vad som är på gång på gatan här: http://jaegersborggade.com/wpAB/ 

Uppleva

 • Christiania. En helt annan del av Köpenhamn som ger dig intryck som du inte kan få någon annanstans ifrån (alltså, även utan att du matar din kropp med skumma substanser). Husen, att det är som en helt egen stad mitt i köpenhamn, att det finns en  avskild del i Christiania som kallas Green Light District, alla skyltar som på ett enkelt, upplysande och inte förmananande sätt poängterar att det är allas gemensamma ansvar att ta hand om och bevara naturen i området. Det är inte endast de som bor i Christiania som skyddar sitt samhälle utan också UNESCO då christiania sedan XXXX är med på UNESCOs världsarvslista. 

 • Biblioteket. Joo, det är väl värt ett besök. Biblioteket är en snyggt formgiven byggnad med café, butik, utställningar och givetvis en massa böcker. Passa på att göra ett stopp här efter att du besökt Christiania. 
 • Husen kring Nyhavn. Området på vykorten. De där smala, färgglada husen längs vattnet. 

Två favorittippade ställen som tyvärr var stängda då vi besökte Köpenhamn var Design centre och Designmuseum. Givna vid nästa Köpenhamnsbesök. Då ska även Louisiana Museum of modern art besökas.  

Hoppa dock över... 

 • Den lille havsfruen. Ligger en bit avsides så det är en rätt lång, men fin, promenad dit. Ingen av oss hade riktigt förstått storheten med statyn men tänkte att det kanske är ett historiskt monument eller liknande. Det verkar ju ändå vara den mest kända sevärdheten i Köpenhamn. Så vi knallade dit. Väl framme möts vi av en pytteliten stenfigur och en beskrivande text som sa att Kalle gav den till Pelle, typ. Inget särskilt alls. Skönt med en promenad men det finns andra saker att göra i Köpenhamn. 
 • Copenhagen downtown hostel. Skryter med att vara Danmarks bästa hostel. Men är för upptagna med att vara hippa och coola att de glömmer bort att ge god service och erbjuda nödvändiga faciliteter. Jag räknar inte möjligheten till alkolhol på hostelet till klockan fem på morgonen varken som god service eller nödvändig facilitet. Däremot kategoriserar jag möjlighet till sömn, ett välkomnande och snabb introduktion av staden, någonstans i rummet att placera sina saker på samt möjlighet att låsa in bagaget utan extra betalning som god service och nödvändiga faciliteter.