Bryssel är Belgiens huvudstad. Emma åkte dit och förkovrade sig i politik, museum och det kulinariska. 

Uppleva

Parlamentarium: Lär dig allt möjligt om EU här. Parlamentarium är väldigt modernt och inte alltför överväldigande. Men det svåra med att berätta invecklade, delvis abstrakta historiska skeenden på ett lättsamt sätt blir inte lättare bara för att man har högteknologiska resurser till hands. Dock är det detta som gäller om du vill förbättra din EU-kännedom. Har du tur kan du följa pilarna mot ”EP visitors” för att eventuellt ha en chans att få vara besökare i kamrarna.

Om ni blir hungriga efter parlamentetarium kan jag varmt rekommendera salladsbaren Letiuz (Rue de l’industrie 4) som ligger intill i samma kvarter (alldeles intill Sveriges ständiga representation i Bryssel på Square de Meeûs 30). Personalen är tillmötesgående och ser ut som belgiska trädgårdsfreak i hängselbyxor, hatt och scarfs. De har fräscha sallader för bara 7 euro som man komponerar själv och får 2 euro till ingår någon av dagens soppor. Förutom fantastisk sallad har de tex baguetter, paj, spansk tortilla, fika, kaffe, juicer, teer från kusmi tea och gratis Wifi. Lugn ställe och det ska nog enormt mkt till för att man ska bli ivägkörd, Letiuz passar både långsittare och takeawaypersoner (de tar kort btw). 

Helgstrosa lite utanför centrum

Lite hippare områden är Ixelles/Elsene som på söndagsförmiddagar har en liten mysig klassisk söndagsmarknad och där caféet Epaulé Jeté ligger. Epaulé Jeté är perfekt för att sitta länge på (gratis wifi, gott om eluttag, schysst miljö och utsikt. Serverar brunch för 30 euro/kg på lördagar och söndagar ända till kl 16. Ett annat sådant område ska enigt utsaga vara Saint-Gilles/Sint-Gillis.

Konstmuseum

Finns alla möjliga, en av dem är Magrittemuseet.

Arkitektur

Den arkitekturintresserade kan få intresset tillgodosett genom att uppmärksamma verk av Horta som finne här eller bara insupa historien bakom byggnaderna som ramar in Grand Place och dess uppenbarelse.

En vacker arkitekturupplevelse är också Gallerie Saint Hubert som man kan knalla igenom. Passagen är väldigt sofistikerad, har glastak och kantas av fina butiker samt en och annan restaurang där man förr kunde hitta t.ex. Baudelaire, Alexandre Dumas, Victor Hugo och Apollinaire. Tillsammans med arkitekturen känns detta 1800-tals verk väldigt elegant.

Andra sevärdheter och aktiviteter

 • Minieuropa - Ett Europa i miniatyr med kända byggnadsverk från hela världsdelen osv.
 • Sandeman’s NewBrussels guidade stadsvandringar. I de städer där kedjan bedriver free walking tours är det nästan alltid en mycket god idé att hoppa på dem. (De har även pub crawls och ölprovningsturer.)
 • Uppe vid Place de la justice ser du ut över nästan hela stan. Ta hissen upp (gratis) för att njuta av utsikten.

Bo

Le Meininger ligger nära Grand Place, dvs. centralt, kostar inte så mycket och är fräscht. Puben och lobbyn är arty industriinspirerad. Sovsalarna är däremot ganska små och på vårt rum var låset på dörren till toaletten trasigt.

Äta

 • Moules Frites (musslor kokade i vin, kryddor och ev. grädde med pommes frites) är trots allt i praktiken Belgiens nationalrätt och borde således inmundigast när man är här. En moules frites kostar normalt runt 20 euro. Absolut kändaste stället är Bistro Léon i närheten av Grand Place. Här har du alla möjliga varianter att välja på. Stället är inte supermysigt men ändå smockat (särskilt kommer många turister hit), men helt nockad blir man inte. Priserna är lite i överknt och pommes fritesen gör inget bestående intryck alls, fastän vi är i pommes fritens mecka. Det är ett bra alternativ, men inget utmärkande lyckosamt smultronställe.
 • Vill man äta kring Grand Place föreslår jag att man beger sig mot Saint-Catherine-/Sint-Katelijne-platsen istället för att käka i de myllriga gränderna där restaurangerna (såsom Chez Leon) ligger vägg i vägg med varandra och man blir ropad efter av kyparna när man passerar. Gå istället de få stegen till hörnet Baksteenkai & Sint-Katelijneplein. Längs med detta hörn finns alternativ som både är bättre, finare och genuinare men inte alls dyrare. Här kan du finna ditt moules frites-ställe.
 • Ett annat middagstips är den centrala, hippa restaurangen 9 et Voisins som ligger där Rue Van Artevelde/Van Arteveldestraat 1 och rue des Charteux möts. Populärt tack vare sin vällagade mat. (Mitt emot finns ett par 2nd hand affärer, men om de är bra vågar jag inte svara på.)
 • Häng, bar och mat. Les gents que j’aime Ligger centralt på hörnan Rue du Midi/Zuidstraat 15 och gatan som Manneken Pis står på. Utifrån ser det charmigt & coolt ut och mycket riktigt så är det även inne enormt hemtrevligt.
 • Bästa våfflorna hittar du på Belgaufra, Rue de Fripiers nära operan, lovar.

Dricka

 • Bästa varma chokladen finns på Frederic blondeel. riktigt chokladig smak och krämig i konsistensen. Givetvis får du ett par praliner på köpet. Insidertips är den Ecuadoriaska varianten, men varför inte testa den m saffran? Oavsett kommer du inte ångra dig. 
 • Le Cirio vid La Bouse (börsen – Rue de la Bourse) har öl och diverse ätbara ting. Men främsta anledningen till att bege sig hit är det mytomspunna ställets eleganta inredning. Strunta i uteserveringen med andra ord.

Shoppa

 • Home of cooking vid operan är en butik som säljer kökstillbehör av alla slag och är himlen för gourmand såväl som gourmet. Där finns bakformar i alla former. Frågar du kan de säkert hjälpa dig att hitta vad du än är ute efter? Smörkniv, zestjärn, pralintillbehör, kaffekvarn, juicepress, våffeljärn för belgiska våfflor osvosv
 • I övrigt är två bra shoppinggator Rue Neuve/Nieuwestraat - Bryssels Drottninggatan (sträcker sig mellan operan och Rogiertorget) och Avenue Louise/Louizalaan i Ixelles. På den gatan finns butiker som exempelvis Zara, Villeroy & Boch och ett gäng dyra fashionbutiker. (På söndagar är butikerna stängda.
 • Grannaste chokladen finns på Mary vid Manneken Pis enligt både brysselbo sedan 25 år som jag träffade och enligt TripAdvisor. Chokladen där kostar precis som den bör, men ryms en genomsnittlig semesterbudget. Men eftersom choklad är en sån viktig del i belgarnas liv kan du också hitta kvalitetschoklad på matvaruaffärerna. Lådorna som säljs i de turisttäta stråken där du får två askar för 9 euro är det dock bara att glömma.

Tips: Ta tåget till GHENT

Väl framme i Ghent, som är en gammal och väldbevarad stad, besök restaurangerna:

 • Pakhuis – en populär restaurang inhyst i en gammal lagerlokal. Låter kanske sjabbigt, men det är precis tärtom. Maten är delikat och miljön gör besökte till en helhetsupplevelse.
 • Volta: Trendsättande restaurang med ett unikt koncept. Elegant och modernt.
 • Regionala rätter är tex. Paling in 't groen och waterzooi.