Bildgoogla Montenegro, titta mig i ögonen och säg att du inte vill åka dit! 

Vad ska du göra där? var en fråga många ställde när jag berättade om mina drömmar om att åka till Montenegro. Jag förklarade att det verkar vara oerhört vackert. Att det är ett land som har ALLT; natur, kultur, historia och stränder. Men alla var inte övertygade. Många frågade istället "Men är det inte oroligt där?". Nej, verkligen inte. Inte längre. Det är precis lika ofarligt att åka dit som till Kroatien. Eller England. 

Här kommer en liten lista med anledningar till att inte missa ett stopp i Montenegro 

Kotor 

Den lilla staden (eller snarare byn) är med på UNESCOs världsarvslista och man behöver inte vara rymdforskare för att förstå varför. Staden är belägen i en bukt och är urgammal. Det finns inte jättemycket att göra i Kotor förutom att strosa runt och häpnas över den vackra naturen och utsikten från det bakomliggande berget. Dock är det ett bra ställe att bo på då det ligger på lagomt långt avstånd till övriga städer i landet (som ju är pyttelitet). Staden är av, förklarliga skäl, välbesökt vilket innebär att busstrafiken till och från staden är frekvent. 

I den gamla staden finns mysiga butiker och längst vattnet, strax utanför stadsmurarna finns bättre restauranger som serverar utmärkt fisk. Så pass utmärkt att Robin som annars flyr fisk njöt (!) av smaken. 

Durmitor National park

Durmitor är en nationalpark i nordvcästra Montenegro. Parken är enorm och agerar skidort med alla dess berg under vintrarna och centrum för vandringar under somrarna. Här finns Tara river Canyon. Den djupaste dalen i europa och näst djupaste i världen. I dalen rör sig floden Tara river som är oerhört djup men så klar att man ändå ser botten. Här kan man åka på en raftingtur som erbjuder fart, vattenfall och hopp från klippor. Det är också möjligt att simma till Bosnien då floden utgör landsgräns mellan länderna. Ska ni göra någon längre utflykt så är det hit. 

Allt vatten 

Med tanke på landets namn kan man ju ana att det finns en hel del berg i landet, vilket stämmer. Men det finns också en hel del vatten. Hav, sjöar och floder.

Vi besökte dessa: 

  • Lake Slano (Slano Jezero) 
  • Devil's lake (Vrazje jezero 
  • Fish lake (Riblje jezero) 
  • Black lake (Crno jezero)

 

 

Budva

Om man vill bada och inte har något emot att trängas med andra semesterfirare kan man åka till Budva för ett bad. Budva är montenegros största turistresmål. Det är serberna och ryssarnas Mallis. Budva erbjuder allt vad en charterturist kan önska, till följd av att staden mist sin charm. Det finns mer charmiga ställen för sol och bad men de ställena är inte lika lättillgängliga med buss. Men kan dock vara väl värda en lite dyrare taxiresa.