För oss var Berlin det första stoppet på vår tågluff. Vi var där i några dagar innan vi begav oss vidare mot Prag. Vid det besöket passade vi mest på att se de mest kända sevärdheterna, men kände att staden var väl värd ett återbesök. 2011 var jag där igen och denna gång provade vi på mycket mer och insåg att det var en hel del vi missat att besöka 2008. I Berlin kryllar det verkligen av spännande kvarter med udda barer och utsmyckningar!

Här kommer våra bästa tips på saker att göra i Berlin:

  • följ med på en guidad tur! New Europe’s walkingtour är i princip gratis - man betalar vad man anser att turen är värd. Det är ett bra sätt att få er en första bild av staden och dess fruktansvärda historia. Guiderna är superbra och turen tar ca 5 timmar, men är väldigt intressant!
  •  Besök museet topography of terrorHär finns bilder från andra världskriget. Kanske är det ett försök till att förklara hur allt kunde ske, kanske vill man ge en bild av vad som har skett så att det aldrig mer ska upprepas, kanske är det bara en dokumentation. Hur som helst går man därifrån med många tankar. Avsätt några timmar för muséet, det är så mycket att se och allt är definitivt värd sin tid. Öppettiderna är mellan 10-20 och det är gratis att gå in.

  • När vi ändå pratar gratis museum är East side Gallery väl värt ett besök. ”Museet” är utomhus och består av tre km av muren längs en väg i östra Berlin. De 106 delarna är målade av unga konstnärer från hela världen och är ett memorial för frihet.

  • Den bästa shoppingen i vårat tycke finns kring Rosenthaler Strasse. Massa annorlunda butiker varvas med några få kedjor.

  •  I utkanten av Berlin finns ett övergivet nöjesfält, Spree Park. 2001 stängde man igen dörrarna och kom aldrig tillbaka. Tidigare har man kunnat vandra omkring i den övergivna parken men när vi var där var dörrarna låsta. Dock snurrade pariserhjulet... Man ser mycket av parken utanför stängslet och en liten utflykt till Spree kan vara en skön kontrast till det annars väldigt pulserande Berlin.

  • Om det är dåligt väder när ni är i Berlin passa på och besök Schwartzlicht minigolf. Där kan ni spela minigolf (18 hål) inomhus i helt galna självlysande rum. Obs! Stället är populärt så det kan vara bra att boka en bana innan ni åker dit.

  • I närheten av rosenthaler Strasse finns en bio som heter Central Kino. De visar lite udda filmer (som inte är dubbade!) på udda tider. Priset är 4 euro och till bion kan man köpa popcorn och öl. Vi såg Berlin Calling och den kan verkligen rekommenderas. Grymt bra musik av den tyska DJen Paul Kalkbrenner. På samma innegård finns bland annat ett Anne Frank museum, en grafikbutik med tillhörande utställning, en monster-vax-kabinett och en skum bar som tydligen är "the exit from society" och av någon anledning förbjuder kameror. Väl värt ett besök – både dag och kvällstid.