Vår kompis Emmas bästa tips i Budapest:

Budapest är en stad som har något för alla. Det är en gentrifierad, urban stad och på samma gång en idyllisk historisk stad som lär dig något nytt i varje kvarter. Här får man en god middag mot en billig peng och sina dagar fyllda mot minimal ansträngning. Åk hit, fler och fler upptäcker Budapest, men ännu har staden kvar sin charm. Jag kom hit efter ett par dagar i Prag, en stad med en stadskärna som kryllade av turister, och föll pladask. 

 • Ingen annanstans blir nutidens tendenser lika uppenbara som i Budapest. Här kan du gå förbi Europas största synagoga precis bredvid Raoul Wallenbergs minnespark och längs Donaus kajbank finns det en massa skor för att hedra minnet av de som fick ta av sig skorna innan de sköts av nazister ner i vattnet. Detta finner du på Pestsidan inte långt från det anmärkningsvärt ståtliga parlamentet som nu är ett av de parlament i Europa som inrymmer störst andel högerextrema. Intill finns också en staty över ungerns förste demokratiske ledare och en viktig vänsterförfattare, statyer som nu hotas av den konservativa regeringen. Läs mer här: http://www.dn.se/kultur-noje/sa-erovrade-hogerextrema-jobbik-den-ungerska-opinionen  och här: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16522848
 • Om du gillar att gå ut så är Budapest staden för dig. Det händer i de judiska kvarteren, där ligger de spejsade klubbarna vägg i vägg. Se till att bo på Pest-sidan om du gillar liv och rörelse, eller varför inte på klubben? På Instant tex finns hostellrum så man slipper gå hem, eller ens hemifrån.
 • På sommaren samlas unga på gräset vid Deak Ferenc ter för att umgås, annars är det lätt att på internet leta sig fram till vad som händer var. Ruinpubs.com är bara ett exempel.
 • Det är även runt distrikt VII och VIII (judiska kvarteren) som man hittar det unga i form av moderna och roliga små butiker, kreativa caféer och nyskapande street art. Jag kan rekommendera Printa som är ett café som riktar in sig på screentryck om du är på jakt efter något orginellt.
 • Gå och ät något delikat bakverk på Café  Gerbaud, grundat år 1858! Det är ett måste.
 • Har du tid och möjlighet så rekommenderas ett besök i Eger, en pittoresk stad med spår av osmanerna. Det går tåg mellan Budapest och Eger.
 • Har du ännu mer tid över och är där under sommaren så tänk på att i Ungern duggar festivalerna tätt. Det finns många stora festivaler som lockar internationella stjärnor. Är det däremot inte sommar så rekommenderas istället ett besök i Heviz, Europas störst varma termalsjö.
 • Man får inte missa de ungerska baden såklart. Det största badet i Budapest heter Szcheny och har generösa öppettider för män och kvinnor på samma gång (missa inte isbadet intill bastun), men ett mer stämningsfullt alternativ är Kiraly badet som liger intill Marit-bron på Buda-sidan och tar emot kvinnor och män separat.
 • I Budapest finns många museum. Min favorit är Ludwig museum som ligger i söder. Där visas nutida konst under olika teman eller problematiserande frågor. Gå in på muséets hemsida om du vill veta vilka utställningar som är aktuella.
 • I närheten av operan finns det bra restauranger. Min bästa restaurang i Budapest är Ezaz Etterem.
 • Memento Park är en park där man samlat en massa gamla kommuniststatyer. Den ligger i söder på Buda-sidan (Balatoni utca och Szabadkai utca). Kan vara roligt att jämföra deras uttryck med det filosoferande, melankoliska uttryck som många statyer i Budapest har idag.
 • I Budapest finns flera marknader! Det är på dessa som du hittar de billigaste souvenirerna. Den populäraste marknaden finner du i Központi Vásárcsarnok.
 • I Budapest finns det endel second hand butiker. De flesta av dessa finner du utanför stadskärnan (inne i stadskärnan är det mer antikvitetsaffärer som man kan hitta). Läs mer här
 • Ta dig tid till Buda-sidan, åtminstone en eftermiddag inklusive skymning. Börja i norr och gå söderut, avsluta med att ta dig upp till frihetsmonumentet och få en oslagbar vy över staden!
 • Åker du tåg till Budapest kommer du nästan garanterat finna ett hostell att bo på. Om du inte bokat något i förväg så står flera av Budapests hostells anställda för att möta upp backpackers på tågstationen.